Saturday, January 14, 2017

Loppukatsaus syyslukukauden kursseihin #1

Juu, minullahan on tuolla luonnoksissa myös useampi "välikatsaus kursseihin" -niminen postaus, mutta niiden loppuun asti kirjoittamiseen ei ilmeisesti koskaan ollut aikaa, joten kirjoitetaan nyt sitten vain loppukatsaus. Wasedan syysperiodi tosiaan loppuu parin viikon päästä ja 31. päivä on omalla kohdallani jo talvilomaa, wohoo. :) Kyseinen talviloma kestää muuten yli 2 kuukautta, joten kenties tällä lomalla ehdin tehdä muutakin kuin nukkua ja toipua opiskelustressistä.

Mutta niihin kursseihin! Ne kun ovat olleet elämäni pääpiste lokakuusta asti. :D

Näkymää erään yliopistorakennuksen sisältä päin kuvattuna.

現代社会を読む
Eli siis kurssi, jolla luetaan tekstejä liittyen Japanin yhteiskuntaan, opiskellaan hieman sanastoa liittyen aiheeseen (+ esim. tekstissä vilisevien verbien käyttötapoja) ja opitaan vastaamaan tekstiin liittyviin kysymyksiin lyhyesti ja ytimekkäästi. Kurssista on ollut hyötyä lähinnä tiivistämistaidon ja nyky-yhteiskuntaan liittyvän sanaston kannalta, tekstit itsessään on sen verran helpohkoja ettei niistä ole kauheasti japania oppinut. Opettaja on mukava eikä kurssi ole ollut kovin vaivalloinen, läksyjäkin hyvin vähän.

Sanomalehtikurssi
Tälläkään kurssilla ei juuri läksyjä ollut, mutta kokonaisuutena oli jokseenkin stressaava ja ehkä vähän turhan haastava. Sanomalehtiartikkelit itsessään tuottivat jo tarpeeksi haastetta (Kengollakin oli vaikeuksia ymmärtää kaikkea mitä niissä sanottiin), mutta vielä enemmän ärsyttivät opettajan laatimat tehtävämonisteet, joista 1) ei ollut minkäänlaista hyötyä minkään kannalta ja 2) ei monesti saanut selvää edes natiivi japanilainen. :___D Lisäksi suurin osa kurssin opiskelijoista oli selvästi valinnut itselleen liian korkeatasoisen kurssin, koska välillä opettaja joutui käymään puolet luokasta läpi saadakseen tyydyttävän vastauksen johonkin kysymykseen.
Tiivistettynä: en suosittelisi, mutta toisaalta kyllä tämä kurssi kehitti aika reippaasti lukutaitoa. Lähes kaikilla muilla valitsemillani kursseilla tekstit oli aivan liian helppoja, joten oli ihan piristävää saada vähän haastettakin välillä.

Kielioppikertauskurssi tasoa 5-6
Kurssin nimen ja kuvauksen perusteella luulin, että kurssilla luettaisiin tekstejä ja analysoitaisiin niiden kielioppirakenteita. Pieleen meni. Kurssilla käydään läpi simppeleitä kielioppirakenteita, väännetään rautalangasta は ja が -partikkeleiden eroavaisuuksia ja puhutaan kaikesta vaikeilla kieliopillisilla nimityksillä (mutta näitä nimityksiä ei sitten kuitenkaan mukamas tarvitse oppia). Ai niin, ja kyllä tällä luetaankin: muun muassa yksinkertaistettuja lastenkirjasta poimittuja tekstejä, jotka käydään läpi raivostuttavan yksityiskohtaisesti. Läksyjen suhteen tosi vaivaton kurssi, ei esseitä tai muitakaan isoja läksyjä, mutta pyrin kevätlukukaudella välttelemään vastaavanlaisia kursseja parhaani mukaan.

Ainekirjoitusta vapaaehtoisten japanilaisen avustuksella
Tämä kurssi oli kokonaisuutena erittäin opettavainen ja mukava kurssi. Kirjoitettavaakaan ei lopulta ollut kovin paljon: 3 ainetta (yhteensä 4 sivua) koko kurssin aikana. Tykkäsin tällä kurssilla kaikesta eniten siitä, että aineista sai opettajan punakynämerkintöjen lisäksi henkilökohtaista ja hyvin tarkkaa palautetta natiiveilta, ja vähänkin epäluonnollisen kuuloiset tai korvaan särähtävät ilmaukset korjattiin yhdessä japanilaisten avustajien kanssa. Yhden aineen hiomiseen käytettiin aina useampi tunti, ja joskus omani valmistui niin nopeasti, että muutama tunti meni täysin aiheeseen liittymättömiä jutustellessa. :') Ihana kurssi, joka sai harkitsemaan myös saman opettajan raportin kirjoitus -kurssin valitsemista. Edes kurssin ajankohta (maanantai-ilta) ei häirinnyt, kun tunneilla oli niin mukavaa ja mielenkiintoista. :)


Perinnekulttuuria kokemisen kautta
Ainekurssin opettaja pitää myös tätä kurssia. Otin tämä siksi, etten ollut tarpeeksi kiinnostunut Japanin perinnekulttuurista, ja pakko myöntää ettei tilanne kurssin aikana muuttunut, mutta tulipahan koettua kaikenlaista, jota en muuten koskaan varmaan olisi kokenut. :) Erityisesti taikorumpujen paukutus oli kivaa, alkoi oikeastaan jopa tehdä mieli liittyä Wasedan taikokerhoon (pari kuvaa ko. tunnista löytyy täältä, mut tunnistaa koosta ja awkwardista olemuksesta). Toinen josta tykkäsin, oli kurssin alkupään furoshiki-tunti. Tuskin tulen koskaan paketoimaan yhtäkään lahjaa furoshikiliinalla, mutta kiva oli silti oppia miten se tehdään. :D Tykkäsin tällä kurssilla myös siitä, että aina suunnilleen joka kolmas kerta oli pyhitetty keskustelulle liittyen edellisten kertojen aiheisiin.  Lisäksi kurssilla ei ollut mitään kovin stressaavia läksyjä. Sen sijaan yksi asia, josta en tykännyt, oli sekä opettajan että japanilaisten avustajien välillä pinnalle ponnahtavat asenteet siitä, etteivät vaihto-opiskelijat tiedä mistään mitään. Myönnetään, perinnekulttuurista en ole ihan hirveästi perillä, mutta sushitunnilla otti kyllä päähän, kun kaikilla on oletuksena, että olen ensimmäistä kertaa elämässäni maustamassa sushiriisiä tai syömässä katkarapua. Lisäksi vielä eräs (ihan hauska mutta välillä yleistyksissään raivostuttava suomirakas) avustajapappa kehtasi luulla mua nirsoksi, vaikka oikeasti vaan pelkäsin syödä niitä pöydällä ties kuinka monta tuntia lilluneita fisuja... Onneksi japanilainen asenne on tarttunut sen verran, etten kiehahtele mitenkään huomattavasti. :D


Tässä tätä eksoottista gourmet-sushia, jollaista kukaan ulkomaalainen ei ole koskaan syönyt. Joo.

Olinkohan oikeasti ainut, joka pelkäsi saavansa ruokamyrkytyksen tuolla tunnilla...?

Keigo-kurssi
Hyödyllistä kertausta ja vähän uuttakin - tiedän nyt enemmän keigosta kuin Kengo. :___D Pettymyksen tuotti tosin se, että ei harjoiteltu keigoa käytännössä ollenkaan. Vähän välillä keskusteltiin, mutta sekin meni perusteineigolla ja lisäksi pidettiin (/pidetään, toinen on itse asiassa vielä pitämättä) pari ryhmäharjoitusesitelmää luokan edessä. Ensimmäistä varten kirjoitettiin ryhmissä näytelmä, jossa käytettiin keigoa - ei juuri hyötyä muussa, kuin esiintymistaidon kasvamisessa. Toista varten taas haastateltiin ryhmissä japanilaisia jostain aiheesta (meidän ryhmä tietoudesta liittyen keigon eri muotoihin), ja myöhemmin esitellään tulokset muulle luokalle. Ihan ok kurssi sinänsä, mutta olisin kaivannut tilannesidonnaista puheharjoittelua reippaasti lisää. Omapahan tosin syyni - olisihan niitä muitakin keigokursseja ollut tarjolla.

Keigokurssin koepänttäystä lounaan jälkiruoan kera.

Tiivistyskurssi
Opettaja on supersympaattinen vanha japanilainen nainen, joka puhuu hiljaa ja lempeästi, ja välillä alkaa selittämään kesken tunnin neliapiloiden etsimistaktiikoista (saatiin nähdä myös sen neliapilakokoelma) tai siitä, miten kissojen silittely on mukavaa. :D Lisäksi kirjoitettiin koko luokan voimin naimisiinmeno-onnittelut eräälle kurssilaiselle, josta en muista edes nimeä saati mitään muutakaan, mutta onpahan nyt onniteltu. :___D Kurssista oli tiivistämistaidon kannalta paljon enemmän hyötyä kuin aluksi olisi uskonut ja tunnit olivat unettavuudessaan mukavan rentoja. Sanastoakin tarttui mukaan monenlaisista aiheista ja eri tasoilta, joten kokonaisuudessaan yllättävän hyvä kurssi.

Vessaselfiet. ♥

Ensi kerralla juttua lopuista viidestä kurssista! Kurssien nimistä ynnä muusta kiinnostuneet voivat käydä vilkaisemassa aiemmat postaukseni liittyen kursseihin: täältä ja täältä. Kirjoittelen pikapuoliin myös kokemuksistani liittyen japanilaisiin lääkäreihin, eli pysykää kuulolla vaikkei opiskelupuoli niin kiinnostaisikaan. :)

1 comment:

Anonymous said...

Neliapiloiden etsimistekniikat ja kissansilitys! Vanha täti kannattaa tuota kurssia, ja odottaa jännityksellä lääkäripostausta.