Saturday, September 2, 2017

Takautuvasti valitusta (ja vähän muutakin) Wasedan kevätlukukauden kursseista

Löysin luonnoksista unohdettuja muistelmia vaihtovuoden toisen puolikkaan kursseista, ja päätin kirjoittaa kyseisen raakileen loppuun ihan Wasedan kurssitarjottimesta kiinnostuneita varten.

Wasedaan aikomattomia sun muita suosittelisin kenties jättämään väliin ja vaikkapa nostalgioimaan vanhoja Japaninmatkojani (harrastin tätä itse jokin aika sitten, ja seasta löytyi niin nolompia kuin vähemmän nolompiakin juttuja, mutta oi oi nostalgia).

Koska kursseista ei ole kuvia, merkinnän kuvapuoli täyttyy tällä(kin) kertaa ruoalla!
Siis tätä kuvaa lukuunottamatta.

Maanantai

Kuullunymmärtämistä 7 (聞きとれなくても再構築できるようになる7)
Kuunneltiin ja kirjoitettiin kunnon sanelu-tyyliin (pilkut, pisteet ja kaikki pienet yksityiskohdat). Lisäksi katsottiin ajankohtaisohjelmia ja tiivistetään niitä esseiksi hyvin nopealla aikataululla. Iso osa tunneista meni siihen, kun opettaja selitti mitä meidän pitää milloinkin tehdä, ja miten meidän pitää oppia kuuntelemaan opettajan ohjeita tarkkaan - johon tämä kurssi on kuulemma ihan täydellinen. Kokonaisuutena oikein opettavainen kurssi, jolla joutui kirjoittamaan käsin nopeasti ja paljon.

Työuran pohdintaa 4-5 (「働く」ことを考える4-5)
Mietin jossain vaiheessa, että miten ihmeessä tason 4-5 opiskelijat oikeasti selviää tästä kurssista, mutta toisaalta eipä tällä kai vaadittu ymmärtämään kaikkea... Oli hyvin hyödyllinen urapohdinnan kannalta + auttoi motivoimaan työnhakuun Japanissa, vaikken olekaan siellä töitä hakemassa. :D

Taiguu communication 7-8 (待遇コミュニケーション7-8)
Otin tämän kurssin siksi, että olin tykännyt ko. opettajasta yhdellä syksyn keigo-kurssilla. Ei ehkä ihan sellainen kurssi kuin odotin, mutta ihan kiva kurssi silti! Opeteltiin kommunikaatiota monelta eri kantilta, tavoitteena saada jonkinlainen pohja "omantyyliselle" puhetyylille. Eli esimerkiksi sellaisia juttuja, kuten että jos ylikohteliaisuus tai nöyryys ei tunnu sopivan omaan persoonallisuuteen, niin ei ole pakko vetää niin överiksi, kuin kirjoissa (tai monilla muilla kursseilla) ehkä opetetaan, ynnä muuta vastaavaa. Oli ihan mukava kurssi, ja meitä oli niin pieni ryhmä, että sai aina henkilökohtaiset ja laajat vastaukset niihin tyhmimpiinkin kysymyksiin.

Onomatopeia 4-5 (オノマトペを学んで、話そう4-5)
Pienen tason kurssi, mutta taso ei kyllä näkynyt läksyjen määrässä tai kurssin työläydessä muutenkaan. Saatiin aina läksyksi kaiken maailman kuva- ja sarjakuvaselityksiä + päälle vielä lauseiden ja esimerkkikeskustelujen kirjoittamista, ja läksyissä meni perfektionistilla monesti useampi tunti. Olen erittäin huono onomatopoeettisissa ilmauksissa, joten kurssi tuli tarpeeseen. Lisäksi tällä oli myös hauskaa, unohtumattomimpia hetkiä olivat muun muassa ne kerrat kun kirjoitettiin rakkaustarinaa parin aasilaisen pojan kanssa, ja sitten tuo kaksikko esitti kyseisen tarinan tunteella luokan edessä (itse olin kertoja). Toinen oli se, kun kirjoitin hienon rakkausrunon, ja sitten päädyin ryhmään, jossa oli mun lisäksi 5 aasialaista poikaa, ja ne innostui siitä mun runosta vähän liikaakiin -> päädyttiin esittämään sekin luokan edessä ja saatiin mahtavat aplodit, joilla tuskin oli mitään tekemistä mun runonkirjoitustaidon kanssa. :__D

Väliin tunnelman kevennykseksi maailman parasta pizzaa: Domino'sin ihanaa valkosipulista yakiniku-pizzaa (高麗カルビ), jonka syömättä jättäminen on suorastaan rikos, vaikka hintakin on varsin rikollinen 3500 jeniä (L-koko).

Yakiniku itsessään on myös varsin hyvää - myös kotona paistettuna. ♥ 

Tiistai

Luennon ymmärtämistä ja muistiinpanojen tekoa 5-7 ja 7-8 (2 luentoa putkeen) (講義理解とノート・テイキング)
Hyvin korkean tason kursseja molemmat. Katsottiin ja kuunneltiin uutisia ja ajankohtaisohjelmia, kirjoitettiin muistiinpanoja ja tehtiin kuullunymmärrys-tehtäviä. Opettajan häsläystä ja ajoittaisia täysin randomeja juttuja lukuunottamatta tempo oli hyvin nopea, ei hirveästi ehtinyt kanjeja tarkistella. Korkeamman tason kurssilla muistiinpanot jäivät myös monesti melko vajaiksi, vaikka kaiken olisikin ymmärtänyt. Summa summarum, parhaita ja hyödyllisimpiä kursseja koko lukukautena.

Kielioppia 5 (コミュニケーションの日本語文型5-2)
Otin kertauksen vuoksi. Ope oli ihan hauska, mukavan ironinen, mutta toisaalta en tykännyt siitä, että se aina niin tietäväisesti kertoi meille kaikenlaisia "yleisiä faktoja" Japanista ja japanilaisista, vaikka nämä "faktat" oli välillä melkoisen pielessä. Mutta hyvää kielioppikertausta oli + tunneilla oli yllättävän hauskaa ottaen huomioon, että kyseessä on melkoisen kuiva kielioppikurssi.

Business-japania 6 (職場でのコミュニケーション6)
Oli ok kurssi siihen asti kunnes alettiin saada epäinhimillisiä tehtäviä. Eräällä kerralla saatiin tehtäväksi väsätä pareittain esitelmä ja opetella se ulkoa seuraavaan tuntiin mennessä. Tunnilla tähän annettiin aikaa peräti vartti ja paperia ei saanut edes vilkaista itse esitelmän aikana. Samantyylisiä ulkoaopettelu-tehtäviä riitti muutenkin. Kehitti ehkä business-japania enemmän paineensietokykyä ja esitelmänpitotaitoa, mutta toisaalta työelämän kannalta ehkä ihan hyödyllistä.

Japania uutisten ja draaman kautta 4-5 (ニュースと映画・ドラマで学ぶ日本語4-5)
Katsottiin/kuunneltiin draamaa/uutisia koko kurssilla yhteensä suunnilleen puoli tuntia, muu aika meni sanoja päntätessä (itselle uutena tuli mm. poliisislangia XD), aksentteja ja intonaatioita harjoitellessa sekä puhekielen sääntöjä opetellessa. Tällä kurssilla oli välillä äärimmäisen aivottomia tehtäviä, kuten sellaista että lausutaan lauseita heitellen joka väliin "ne" tai "sa", tai sitten sellaista että opetellaan täysin hyödytön keskustelu ulkoa, ja sitten kaikki kurssin osanottajat vuorotellen lausuvat sen ja jos yksikin äänne menee väärin niin uusi yritys ensi viikolla... Välillä äärimmäisen ärsyttävää ja hyödyttömän oloista, mutta tämän kurssin (välillä jotain lastenelokuvien ilkeää noita-akkaa muistuttava) ope oli aivan loistava! Korjaa pienetkin intonaatio/aksentti-virheet ja pakottaa toistamaan lausetta niin kauan, että lausuminen menee täydellisen oikein. Koska tämä on matalan levelin kurssi, niin voin ihan ylpeilemättä sanoa, että mun lausuminen oli kyllä sieltä parhaasta päästä tällä kurssilla, mutta silti ope korjaili välillä minuakin. Joka on ihanaa, koska haluan oikeasti täydellisen aksentin + virheiden tekemiskynnys pieneni taas mukavasti.

Väliin vähän liukuhihnasushia. Tarako-majoneesi on parasta mitä tuolta ketjusta saa (tosin olisi vielä parempaa tuplatarakolla ilman majoa). ♥ Tai ei, oikeastaan raaka, juuri sopivasti rouskuva/rapsuva/コリコリ kalmari on parasta, mutta siitä ei tule ikinä otettua kuvaa, kun se häviää parempiin suihin ennen kuin kameran ehtii ottaa esiin. 

Koska liukuhinasushi-ravintoloiden maguro ei ole tilaamisen arvoista, syön aina magurotatakia. 

Keskiviikko

Japanin lausumiskurssi: rytmi, aksentti ja intonaatio (日本語の発音(リズム・アクセント・イントネーション)を学ぶ3-4)
Matalan tason kurssi, mutta silti yksi vaikeampia kaikista kursseistani. Lausumiseni ei kokonaisuutena ole huonoa: törmään todella harvoin tilanteisiin, jossa japaniani ei ymmärretä tai sitä korjaillaan, ja lisäksi moni myös sanoo, että kuulostan lähsetulkoon natiivilta. Tiedän kuitenkin itse, ettei lausumiseni ole täydellistä, ja ongelmani on varsinkin aksentti. Intonaatiossa, rytmissä sun muissa ei ole niin suurta ongelmaa, mutta se aksentti... En vain tajua, mitä nousevalla ja laskevalla aksentilla edes tarkoitetaan. Jos joku sanoo "ame" (karkki) ja "ame" (sade) peräjälkeen eri aksenteilla, tunnistan kyllä kumpi on kumpi, mutta jos alan itse lausumaan niitä niin ne menee oikein vain ja ainoastaan hyvällä tuurilla. En vain ymmärrä, miten oikein pitäisi ääntää, että saisi äänteitä nousemaan/laskemaan.

Anyways, tällä kurssilla pääsin sitten kunnolla toistelemaan noita aksentteja ja kaikkea mahdollista muutakin. Yleensä tehtävät yms meni hyvin, ope ihmetteli jossain välissä että mitä edes teen koko kurssilla, mutta kokeet taas oli välillä ihan painajaismaisia. Sain jotenkuten opeteltua aksentit ulkoa, mutta en siltikään tunnista kuullessa puhutaan alkoholista vai lohesta (molemmat sake, itse puhun tosin lohesta shakena) tai muista tarpeeksi hyvin, mitkä verbit on laskevia ja mitkä ei. Lisäksi kurssin lopputyö, draaman näyttely, meni hyvin huonosti kiitos ryhmämme järkevän päätöksen olla harjoittelematta yhdessä. :))) Kaikesta huolimatta meni kuitenkin läpi + opin paljon lausumisesta, mutta ei mun aksentti kyllä hirveästi parantunut, kun kukaan ei osaa kertoa mitä suunlihaksilla oikein oikeasti pitäisi tehdä. :___D

Perinnekulttuuria & popkulttuuria 6-8 (伝統文化とポップカルチャーを探る6-8)
Vaikutti nimen perusteella hauskalta ja rennolta - toisaalta opettajan nimen perusteella tiesin, että läksyjen osalta ei tulisi olemaan rentoa. Joka tunnille piti kirjoittaa käsin vähintään 1-2 liuskaa jostain perinne/popkulttuuriin liittyvästä aiheesta, ja lisäksi saatiin välillä myös muita mukavia läksyjä. Kiva kurssi kuitenkin, tunneilla oli paljon ryhmäkeskustelua ja sai mielenkiintoista informaatiota kaikesta mahdollisesta. :)

Kriittistä lukemista 5-6 (クリティカル・リーディング5-6)
Teki mieli laittaa tuo kurssin nimi lainausmerkkeihin, ei meinaan kyllä vastannut nimeään millään lailla. :__D Käytiin aina yksi teksti läpi kerrallaan, käyttäen siihen joku 3-4 kurssikertaa. Ensin luettiin teksti ja pohdittiin mitä kirjoittaja on halunnut sanoa. Tässä vaiheessa omilla mielipiteillä tai kritiikillä ei ollut sijaa, vaan keskityttiin nimenomaan siihen, mitä kirjoittaja ajattelee. Seuraavalla tunnilla siirryttiinkin jo pois tekstistä, ja puhuttiin ko. tekstin aihepiiriin liittyen omista kokemuksista, mielipiteistä ynnä muusta, ja tätä jatkettiin aina useamman tunnin ajan. Kurssilla keskusteltiin paljon ja pohdittiin omia mielipiteitä, elämää, tulevaisuutta & kaikkea mahdollista, mutta ei tosiaan paljoa luettu, varsinkaan kriittisesti. Tykkäsin silti kurssista ja oli kiva päästä aina juttelemaan japanilaisten vapaaehtoisten kanssa.

Japania animen kautta 4-5 (テレビアニメで学ぶ日本語4-5)
Tämän otin ihan mielenterveyttäni varten, koska oli pakko saada joku rennompi kertaukseen sopiva kurssi muiden kurssien vastapainoksi. Ja olihan tämä rento, sanalistoissa ei hirveästi ollut sellaisia sanoja, joita en olisi ennen kuullut. Kuullunymmärtämisetkin olivat pääasiassa helppoja, muutamaa täysin mahdotonta lukuunottamatta (opettaja päivitteli aina seuraavalla tunnilla, että miten on mahdollista ettei juuri kukaan ole saanut oikein sitä ja sitä repliikkiä). Mutta ei tälläkään tunnilla laiskottelemaan päässyt, varsinkaan jos on niin perfektionisti kuin minä... :__D Niin ja pakko mainita, että en tosiaan yleensä animea katsele nykyään (paitsi kengolla koko perheellä sazae-chania ja marukoa), niin oli sinänsä ihan sivistäväkin kurssi.

Loppuun vielä yakitoria. Kengon iskä toi monesti näitä meille lounaalle. Tykkään eniten kanan nahasta, maksasta, sunagimosta (kivipiira?) ja valkosipuli+ihanan rasvainen kana -tikuista, joiden ostaminen tosin loppui siihen, kun eräs tajusi, että se valkosipulihan on 99% varmasti kiinalaista...

Otousan toi usein myös mun pyynnöstä hijiki-salaattia ja tuota papu-tofu-seesam-juttua. ♥

Ja se siitä! Saatiin eilen arvosanatkin noista kursseista, ja kaikki meni läpi, wohoo. :') Olen muuten merkinnän hämäävistä kuvista huolimatta jo Suomessa, enemmän tai vähemmän mielelläni. Pidän kyllä Suomesta ja siitä, miten täällä saa kävellä enimmäkseen suht rauhassa ilman suurempaa huomion herättämistä, mutta... Ei vain vielä järki pelaa niin hyvin, että pystyisin näkemään niitä hyviä puolia. Tällä hetkellä mielessä on vain kaksi asiaa: gradu & kandi kasaan asap ja sitten Japaniin, koska suosikkijapanilaiseni ei valitettavasti pääse tulemaan tänne päin. Jos joku tätä lukeva muuten pitää etäsuhdetta jotenkin hohdokkaana, niin... Se ei todellakaan ole sitä. Mutta en silti vaihtaisi tuota heppua kehenkään.


No comments: