Sunday, October 9, 2016

Kurssit #2

Elämä täällä on ollut ihan hirveän hektistä ja kiireistä viime aikoina, eikä vain koulun osalta vaan muutenkin. Eilen esimerkiksi kierreltiin melkein koko päivä erään koulun festivaaleilla, toissapäivänä hilluttiin Yuurakuchossa ja torstaina taas harrastettiin kotiseutu-sightseeingiä ja käytiin popsimassa pastaa.

Tällä kertaa kuitenkin luvassa juttua lopuista kursseista eli toisin sanottuna maanantain ja tiistain tunneista. En vielä tiedä tunneista muuta kuin sen mitä orientaatiotuntien perusteella sain selville, ja muutaman kurssin kohdalla toivon ihan tosissani, että ensivaikutelma olisi edes osittain väärä... En tosiaan ihan kaikista tykännyt, mutta en uskaltanut enää kolmannessa rekisteröintivaiheessa lähteä vaihtelemaan mitään + kaikki kivoimmat kurssit oli muutenkin tuossa vaiheessa jo täynnä, joten päätin että näillä mennään.

Ma 10:40 - 12:10: 現代社会を読む5-6 (Reading for Subjects in Our Society: Family, University Life, Safety and Global Environment 5-6)

Maanantai on mulla viikon pisin päivä, tunteja on 2. periodista 5. periodiin eli koulu loppuu iltakuudelta (ja kotona olen siis aikaisintaan seitsemän maissa).  Tällä kurssilla nimensä mukaisesti luetaan nyky-yhteiskuntaan liittyviä tekstejä ja sitten vastataan joihin kysymyksiin liittyen luettuun tekstiin + ilmeisesti keskustellaan aiheesta. Ei vaikuttanut kovin mielenkiintoiselta ja orientaatiotunnilla luettu esimerkkiteksti oli vähän turhankin helppo, mutta sopii varmaan ihan hyvin hieman rennompaan sanasto- ja kielioppirakenneharjoitteluun. Ja tosiaan, kieliopin ja sanaston harjoitteluun olisi kyllä ollut ihan nimenomaan siihen tarkoitettuja kurssejakin, mutta tykkään itse opiskella tuollaisia mieluiten suoraan asiayhteydestä, joten tällaiset kurssit ovat minulle mahdollisesti parempi vaihtoehto. 

Ma 13-14:30: 日本語 日本の新聞を読もう6-7 (Reading Japanese newspapers)

Kurssi, jonka otin yksinomaan siksi, etten saanut kurssia, jonka olisin oikeasti tuohon 3. periodiin halunnut. Ei vaikuta kovin mielenkiintoiselta, mutta auttaa varmaan lukemisen sujuvuuteen + uutta sanastoakin tarttunee mukaan ihan kivasti. Tunnilla myös keskustellaan luettuihin juttuihin liittyen, joten pääsee sitä puhumispuoltakin harjoittelemaan.

Kurssi, jonka olisin oikeasti halunnut: メール・手紙を書こう5-7 (Writing Correspondence: Letters and E-mails 5-7)

Kurssille oli ilmoittautunut yli maksimimäärä, ja tietokonearvonta jätti valitettavasti minut pois kurssilta. Vaikutti orientaation perusteella ihan mielettömän hyödylliseltä, mutta en sitten uskaltanut enää lähteä yrittämään kurssille pääsemistä uudestaan (kursseja voi pudottaa 2. ja 3. rekkausvaiheessa, joten periaatteessa kurssille saattaa vielä myöhemmissä vaiheissa päästä), koska en voinut ottaa sitä riskiä, että en pääsisi kurssille ja saisin vain 13 pisteen arvosta kursseja - HYn vaihtareiden kun pitää muista vaihtareista poiketen saada minimissään 14 pistettä (joka on ikävä kyllä myös maksimi).

14:45-15:15 文の構造を考えながら読む5 (Reading while considering sentence structures 5)

Tykkään opettajasta, sopivan jämpti mutta silti huumorintajuinen. Heti orientaatiossa ensimmäisenä saatiin kuulla, että tällä kurssilla ei tule olemaan hauskaa, vaan kurssi on erittäin kuiva ja tylsä kurssi, joka kannattaa jättää pois jos haluaa keskustella tai tehdä jotain muuta hauskaa. ...toisin sanottuna aivan ihanan oloinen kurssi tällaiselle hihhulille, jolla on jo aivan tarpeeksi kursseja jutustelua varten. Lisäksi en juuri tunne japanin lauserakenteen tai kieliopin teoriaa termistöineen, joten tulee nyt sitten niitäkin opittua. Arvosana myös koostuu mukavasti vain loppukokeesta, pikkutesteistä, läksyistä ja läsnäolosta, eli ei tarvi tuntiaktiivisuutta stressata muuten kuin siten, että raahautuu tunneille. :D Täällä tuntuu tosin muutenkin olevan sellainen systeemi, että aktiivisuus tunneilla vaikuttaa lähinnä vain ääritapauksissa, miinusta saa tyyliin vain silloin jos nukkuu tunneilla jatkuvasti tai on näennäisen epäkohtelias tai muuta vastaavaa.

Kävin orientaation jälkeen myös drama workshop -nimisen kurssin orientaatiossa. Kurssi oli samantyylinen kuin keskiviikon Reading out loud -kurssi, mutta vaikutti paljon hauskemmalta - jos nämä kurssit olisi aikataulutettu toisinpäin, niin olisin varmasti ottanut mieluummin tuon draama-kurssin.

15:30 - 17:00 論理的な文章表現:ボランティアと作文を書こう!4-5 (Logical Writing: Let's Write Essays in Japanese with Volunteers 4-5)

Esseenkirjoitusta, jeii. Tämän kurssin otin lähinnä siksi, että kurssilla tulee olemaan reippaasti japanilaisia vapaaehtoisia, ja pääsisin siis kirjoittamisen lomassa juttelemaan natiivien kanssa. Japanilaisten kanssa juttelua tulee tietty harrastettua päivittäin kotona, mutta haluaisin oppia juttelemaan sujuvasti myös desumasu-tyyliin, eli hieman kohteliaammin. Kaiken lisäksi tämän tunnin vapaaehtoisissa on kuulemma opiskelijoiden lisäksi myös vanhempaa väkeä, joten pääsen kenties tekemisiin myös japanilaisten mummojen kanssa. :'D Niin ja tietty kurssista tulee olemaan hyötyä myös siinä mielessä, että pääsen oikeasti harjoittelemaan kirjoittamista JA ennen kaikkea saan oikeasti kunnolliset korjaukset teksteihini, kun ensin opettaja korjaa suoranaiset virheet ja sitten pääsen vielä natiivien kanssa hiomaan tekstin mahdollisimman luontevaksi.
Ai niin, ja tämä on myös ainut tunti comprehensiven keskiviikon kurssin lisäksi, joka pidetään jossain muualla kuin rakennuksessa 22, eli pääsee vähän tutustumaan yliopistoon muutenkin.
Yliopistoon tutustumisesta puheen ollen: yllä pari kuvaa Wasedan kampuksen sisällä olevasta puistosta. Ihan kunnon puisto on kyseessä - myös kalalammikko löytyy.

Ti 10:40-12:10 日本の良さを知る:「伝統文化を学ぼう!」実践編5-8 (Let's Study Traditional Japanese Culture: Practicing 5-8)

En ole erityisen kiinnostunut Japanin perinnekulttuurista, mutta oikeastaan juuri siksi otinkin tämän kurssin - oma-aloitteisesti en nimittäin koskaan tulisi tutustumaan kaikkiin niihin kulttuurin osa-alueisiin, joihin tällä kurssilla tutustutaan. Lisäksi ajattelin, että tällä kurssilla ehtisi ehkä bondailla muiden vaihtareiden kanssa, kun asumismuodon puolesta ei oikein pääse tällaista harrastamaan. :D Anyways, ensi kerralla maalaillaan puulusikoita, ja myöhemmin muun muassa kokeillaan aikidoa, mäiskitään taikorumpuja + tehdään ja syödään temarisushia. Kurssi maksaa aavistuksen erilaisten ainesosamaksujen ja vastaavien vuoksi, mutta 5000 jeniä ei kuulosta kovin paljolta, kun ajattelee että tuolta saa kaikenlaista kivaa muistoksi kotiin ja pari kertaa pääsee syömäänkin. :___D 

Ti 13-14:30 コミュニケーションのための敬語表現5 (Honorific Expression for Communication 5)

Äärimmäisen hyödyllisen oloinen kurssi. Ja siis ei sarkastisesti, vaan olen oikeasti onnellinen, että otin tämän. :D Nimensä mukaisesti kurssilla opiskellaan ja harjoitellaan keigoa, ja mukavasti vieläpä niin, että käydään ensin teoria kunnolla läpi ja sitten vasta aletaan harjoittelemaan - ei siis opetella paria random lausetta ulkoa ja sitten leikitä roolileikkejä, ennen kuin kunnolla edes tajutaan mitä ollaan tekemässä. Itse tosin tiedän jo sen verran keigosta, että voisin kenties hypätä suoraan harjoittelemaankin, mutta eipä tule olemaan ainakaan turhan stressaavaa. :')

14:45-16:15: 要約力をつける4-5 (Summarization training 4-5)

Hyödyttömän oloinen kurssi, jolta odotin jotain ihan muuta. Toisaalta eipä ole ainakaan liian haastava + osoittautuu toivottavasti myöhemmin hyödyllisemmäksi, kuin mitä alun perusteella vaikutti.

Ja siinä onkin kaikki mun syystalvilukukauden kurssit! Yhteensä opintopisteitä vaihdon ensimmäiseltä puolikkaalta kertyy 14, mutta en vielä tiedä kuinka paljon se tulee olemaan Suomeen palatessa - kertoimet kun ovat kuulemma jossain määrin epämääräiset. Työmäärältään täällä 1 pisteen kurssi vastaa suunnilleen HYn 5 pisteen kursseja (kurssista riippuen ehkä jopa laajempaa kurssia), mutta jotenkin musta tuntuu, että nuo kerrotaan suunnilleen 2-3:lla - ei siis todellakaan viidellä. Päivän opetus: älkää tulko Wasedaan, jos haluatte päästä opinnoistanne helpolla. :___D


...mutta opetus kaksi: tulkaa ihmeessä Wasedaan, jos haluatte ostaa lounasta ruuhkaisesta opiskelijakaupasta ja syödä istumapaikkojen puutteessa penkeillä ginnan-puiden alla. :D En tosin suosittele tätä harrastetta tuulisina tai sateisina päivinä ainakaan tähän aikaan vuodesta, koska muuten melkoisella todennäköisyydellä saa päälleen läjän ginnaneita - suomeksi neidonhiuspuun siemeniä.


Jos päähän putoilevat haisevat ginnanit eivät miellytä (itseäni ginnanit sinällään kyllä miellyttävät varsinkin chawanmushissa, mutta en halua niitä päälleni), voi lounasta syödä myös sisätiloissa tai ulkona jossain muualla kuin noiden puiden alla. Rakennuksen 22 kolmoskerroksessa on ihan mukava tila lounastamiseen ja muuhun lusmuiluun, mutta siellä on yleensä melkoisen täyttä ja tuollakin kertaa jouduttiin raahaamaan tuolit ikkunalaudan eteen ja popsimaan siellä - maisemat oli tosin sen verran kivat, että en tiedä voiko sitä joutumiseksi kutsua. :')

No comments: